Maak jezelf zichtbaar!

Waarom wordt de ene persoon vaak gevraagd voor een promotie en de ander niet? Dat zal voor een deel met hun kwaliteiten te maken hebben, maar heeft zeker ook te maken met hun zichtbaarheid. De bescheidenen onder ons worden maar al te vaak gepasseerd. Ten onrechte wellicht, maar ik snap wel hoe dat gebeuren kan. Zorg er dan ook voor dat je als een vuurtoren in je netwerk staat zodat je de mensen, de kansen en de bedrijven naar je toe trekt die jou helpen je ambities te verwezenlijken.

Wie niet zichtbaar is, wordt niet gevonden.
Slechts 7% van de banen wordt ingevuld via de traditionele vacature uit de krant. Het merendeel van de bedrijven vindt haar nieuwe medewerkers via ‘het netwerk’. Als je een nieuwe baan ambieert, is het meer dan ooit belangrijk dat je door dat netwerk wordt gezien. Maar ook als je binnen je eigen organisatie stappen wilt maken, hogerop of zijwaarts, moet je in de frontlinie staan om je kansen te grijpen en tonen dat je het nodige in huis hebt.

 

Zichtbaar zijn = jezelf profileren

Profileren is niet opscheppen of bluffen – daarmee wordt het vaak geassocieerd. Jezelf profileren is een manier van denken en werken die ervoor zorgt dat je hoger wordt gewaardeerd en dat je vaker gevraagd wordt voor de dingen waarvoor je gevraagd wilt worden. Je zet je talenten en je persoonlijkheid (lees: je toegevoegde waarde) als een merk in de etalage en geeft daarmee een beeld van wat jij te bieden hebt.
Het spel van profileren en positioneren vraagt dus niet om anders zijn, maar om slimmer doen.

 

Wat wil je laten zien?

Je zichtbaarheid vergroten doe je met een bepaald doel in het achterhoofd. Vraag jezelf af, voordat je een profileer-strategie gaat bedenken:

  1. Welk doel dient mijn zichtbaarheid? Zet ik het in om een baan te kunnen vinden? Gebruik ik het om klanten naar me toe te trekken? Wil ik mijn kwaliteiten benadrukken zodat mijn werkgever meer in me gelooft? Wat verwacht ik er van?
  2. Welk beeld wil je van jezelf neerzetten? Welke indruk wil je dat je achterlaat? Denk in termen van sterke eigenschappen (sociaal, ondernemend, verbindend, strategisch) of in termen van specialiteiten (financieel, commercieel).

Google voor de aardigheid je eigen naam eens en kijk wat anderen over je te zien krijgen. Is dat wat je uit wilt stralen? Past dat bij het doel wat je nastreeft? Zo niet, dan ligt daar een schone taak voor je.

 

Wat kun je doen om beter zichtbaar te worden?

Het zijn de mensen die zichzelf en hun ambitie duidelijk weten te positioneren, die kansen krijgen en serieus genomen worden in hun bijdrage. Laat niets aan het lot of het betere giswerk over: zet neer wat je in huis hebt en trek je ambitie naar je toe!

Liggen je ambities binnen de organisatie waar je nu werkt? Focus je dan op het vergroten van wat ik noem je offline zichtbaarheid. In de ‘offline artikelen’ (zie inhoud) lees je hoe je aandacht en waardering krijgt voor je bijdrage en hoe je je kansen grijpt – op de werkvloer.

Liggen je ambities ook daarbuiten, dan wil je zeker gebruik maken van de online
mogelijkheden die er zijn. Denk aan de voor de hand liggende netwerkplatforms als LinkedIn, Facebook en Twitter, maar ook aan het schrijven van weblogs en input leveren op relevante reviewsites. Niet alleen helpen deze social media je om in de picture te komen, ze maken het ook gemakkelijk om in contact te komen met invloedrijke figuren cq. kruiwagens en om ontwikkelingen op jouw werkgebied te volgen.

In deze loopbaanbieb vind je een royale verscheidenheid aan artikelen met tips en trucs om jezelf op een effectieve manier te profileren en presenteren. Haal er uit wat bij je past (of wat je net iets verder uitdaagt..) en maak je ambities waar.

__________________________________________________________________________

HULP NODIG?
Vind je het lastig om te bedenken wat je van jezelf in de etalage wilt zetten? Neem contact met me op, dan bespreek ik graag met je wat ik daarin voor je kan betekenen.

__________________________________________________________________________

GERELATEERDE ARTIKELEN
Pronk met wat je in huis hebt
Profileer jezelf op LinkedIn
De introvert naar haar droombaan, gastcolumn van Eline Sluys op carrièreomtezoenen.nl
• of kijk bij Inhoud om alle titels in één overzicht te zien

__________________________________________________________________________

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL

ontdek je sterke punten

__________________________________________________________________________

loopbaancoach Esther Esselbrugge Esther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden.
Meer over Esther Esselbrugge

30 gedachtes over “Maak jezelf zichtbaar!

Reacties zijn gesloten.