LinkedIn gedrag: netwerk benutten

Wanneer je profiel het beeld afgeeft wat je graag wilt creëren en je een mooi netwerk van relaties om je heen hebt gebouwd, dan begint het echt interessante werk. Dan kun je het netwerk gaan gebruiken om je doelen te bereiken. In dit artikel laat ik je graag zien van welke toegevoegde waarde je gebruik kunt maken.


1. Je kunt een ingang vinden bij een voor jou interessante organisatie
LinkedIn geeft een handig overzicht van de mensen die je kent (je 1ste graads netwerk – warm contact) en van de mensen die zij weer kennen (je 2de graads netwerk – lauw contact). Veel van die mensen werken ergens. Misschien wel net daar waar jij probeert binnen te komen als medewerker of interimmer. Ga in gesprek met deze mensen: vraag of ze je willen introduceren of dat ze een inside-tip voor je hebben.

2. Je kunt eenvoudig op de hoogte blijven van relevante (markt) ontwikkelingen
Tussen de updates die door je netwerk worden geplaatst, of tussen de discussies die zich binnen groepen afspelen, kan zo maar interessante markt informatie zitten. Wellicht lees je tussen de regels door dat bedrijf X gaat verhuizen, jouw kant op, en is dat een mooie ingang om contact te zoeken met iemand binnen dat bedrijf voor een oriënterend gesprek. Of lees je over recente overheidsmaatregelen die gevolgen hebben voor jouw doelgroep; daar kun je dan een waardevol artikel over schrijven op je blog.

3. Je kunt je kennis verrijken en delen
Door je aan te sluiten bij groepen die voor jou interessant zijn, deel je automatisch in de kennis en informatie die daar gedeeld wordt. Ik heb al verscheidene discussies voorbij zien komen waarin gevraagd werd naar een goede werkvorm voor bijvoorbeeld een communicatie training. Door mee te lezen met deze discussies kreeg ik gratis en voor niets een paar hele mooie oefening in mijn schoot geworpen. Andersom reageerde ik ook al eens op een dergelijke vraag met een oefening die ik veel gebruikte, zodat anderen daarvan konden profiteren en ik mijn expertise weer even kon laten zien. Win-win.

4. Je kunt positieve feedback verzamelen
Word je uitgenodigd om te linken door een voormalig werkgever of klant? En ben je er van overtuigd dat je daar goede dingen hebt gedaan? Vraag dan of hij/zij een aanbeveling over je wil schrijven. Wees niet te bescheiden: nee heb je, ja kun je krijgen. Vertel hem/haar gewoon dat je LinkedIn profiel een belangrijk uithangbord voor je is waar toekomstige werkgevers/klanten hun oordeel op bepalen en dat je hun recensie graag gebruikt om je betrouwbaarheid mee te vergroten. De kans is groot dat ze er toe bereid zijn. Krijg je een ‘nee’, dan ligt dat eerder aan het feit dat mensen het lastig vinden om zo iets te schrijven, dan dat ze het je niet gunnen.

__________________________________________________________________________

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig te vertalen naar je eigen situatie? Neem dan contact met me op, dan bekijk ik met je wat ik daarin voor je kan betekenen.

__________________________________________________________________________

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
• Profileer jezelf op LinkedIn
Een sterke basis voor je LinkedIn profiel
• LinkedIn profiel: schrijf een aantrekkelijke Samenvatting
• Zo bouw je een LinkedIn netwerk op
• Blijf in the picture via LinkedIn
• LinkedIn gedrag: verhoog je gunfactor

__________________________________________________________________________

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Mijn kennis heb ik verzameld door veel te lezen over LinkedIn en er zelf mee te werken. Wil je meer informatie en inspiratie, dan kan ik je van harte de boeken van de experts aanbevelen:

solliciteren via LinkedIn - Aaltje Vincent hoe linkedin nu echt te gebruiken - jan vermeiren jobmarketing 3.0
loopbaancoach Esther EsselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge