Zo bouw je een LinkedIn netwerk op

netwerkopbouwAls je profiel staat, begin je met het opbouwen van je netwerk. Een kwalitatief netwerk wel te verstaan. Sommige LI-ers lijken vooral voor aantallen contacten te gaan, maar ik adviseer je voor kwaliteit te gaan, dan komen de aantallen vanzelf. Met kwaliteit bedoel ik: mensen waar je daadwerkelijk een verbinding mee ervaart of verlangt, omdat zij een bijdrage aan jouw doelen kunnen leveren en jij dat voor hen kan doen.

Het opbouwen van een interessant netwerk van contacten doe je zo:

 

1. Nodig zelf mensen uit om deel te nemen aan je netwerk
Stuur een uitnodiging aan een ieder die een bijdrage kan leveren aan het bereiken van jouw doel en/of waar jij een bijdrage aan kan leveren. Lees het artikel LinkedIn gedrag: verhoog je gunfactor hoe je een sterke eerste indruk maakt met een goed geformuleerd uitnodigingsverzoek.

  • Zoek op namen van personen die spontaan in je opkomen of met behulp van je map met visitekaartjes: kennissen, (oud) collega’s, leerkrachten, klanten etc.
  • Zoek op bedrijfsnaam en kijk met welke medewerkers je een connectie wilt maken.
  • Zoek tussen de contacten (connecties) van de mensen waar jij mee gelinkt bent naar interessante namen.
  • Vraag bij een interessante ontmoeting of de persoon in kwestie op LinkedIn zit en spreek af met elkaar te verbinden. (Wacht na de ontmoeting niet te lang met daadwerkelijk versturen van de uitnodiging.)
  • bekekenNodig mensen die jouw profiel hebben bekeken en die jij interessant vindt, uit. Op je LinkedIn homepagina kun je zien hoeveel mensen de afgelopen dagen jouw profiel bekeken hebben. Je ziet dit aan de rechterkant van die pagina onder het kopje “Wie heeft uw profiel bekeken?” (zie afbeelding). Is het handig te weten wie je profiel bekeken heeft? Natuurlijk is dat handig! Zo kun je niet alleen zien in welke branche men interesse heeft in jouw kennis, maar ook heel specifiek wie jouw profiel gelezen heeft. Die persoon kun je vervolgens een bericht sturen en vragen of je iets voor hem kunt doen. Het zou zomaar kunnen zijn dat je daar een goed contact aan overhoudt. Sterker nog: misschien resulteert dat wel in een opdracht of in een leuke nieuwe baan.

2. Prikkel anderen om jou uit te nodigen
Hoe interessanter jij jezelf profileert, hoe meer mensen geïnteresseerd zijn om met jou te linken. Met je gedrag kun je dus mensen naar je toe trekken.

  • Laat met enige regelmaat van je horen (lees LinkedIn gedrag: laat van je horen). Je bouwt daarmee een sociaal beeld op en één van expertise. Mensen willen daar graag mee geassocieerd worden en zullen je uitnodigen om te linken.
  • Laat je visitekaartje achter – speel in op nieuwsgierigheid. Het profiel van een ander bekijken kun je anoniem doen, maar je kunt ook je naam achter laten zodat ze weten dat jij hun profiel hebt bezocht. Ik adviseer je dat te doen. Zorg dat je naam zichtbaar achterblijft bij degene van wie je het profiel bekeek (dat regel je bij Instellingen > Selecteren wat anderen zien wanneer u hun profiel bekijkt). Mensen zijn nieuwsgierig van aard en nemen vaak een kijkje terug bij degene die hun bezochten. Wie weet prikkel je hem/haar om met je te linken.

3. Participeer in groepen
Een LinkedIn groep is een netwerk op zich. Bij LI groepen draait het om discussiëren, kennis delen, zien & gezien worden en elkaar opdrachten of banen toespelen. Door een discussie te starten in een groep en door op die van een ander te reageren, zet je jezelf op een goede manier op de kaart en komen leuke contacten tot stand. Welke groep je iets zal brengen en welke niet, dat weet je nooit van te voren. Probeer er een aantal en ervaar zelf of die groep voor jou van toegevoegde waarde is.

__________________________________________________________________________

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig te vertalen naar je eigen situatie? Neem dan contact met me op, dan bekijk ik met je wat ik daarin voor je kan betekenen.

__________________________________________________________________________

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
• Profileer jezelf op LinkedIn
Een sterke basis voor je LinkedIn profiel
• LinkedIn profiel: schrijf een aantrekkelijke Samenvatting
• LinkedIn gedrag: netwerk benutten
• LinkedIn gedrag: laat van je horen
• LinkedIn gedrag: verhoog je gunfactor

__________________________________________________________________________

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Mijn kennis heb ik verzameld door veel te lezen over LinkedIn en er zelf mee te werken. Wil je meer informatie en inspiratie, dan kan ik je van harte de boeken van de experts aanbevelen:

solliciteren via LinkedIn - Aaltje Vincent hoe linkedin nu echt te gebruiken - jan vermeiren jobmarketing 3.0
loopbaancoach Esther Esselbrugge Esther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan.
Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden.
Meer over Esther Esselbrugge