Twitter basic: reageer op @#tweets

Twitter is vrijblijvend; je leest het als een tijdschrift. Scan met je blik over de ingekomen berichten op zoek naar interessante informatie en laat de rest gerust liggen. Je hoeft niet overal op te reageren zoals met mail. De relatie met je Twittercontacten komt wel meer tot leven als je af en toe reageert. Het is dus wel aan te bevelen om af en toe te doen. In dit artikel leg ik uit hoe je dat doet, in Twitter verdieping: aantrekkelijk gedrag geef ik tips over de omgangsvormen.

Reageren op de tweets van anderen kun je op twee manieren doen: door letterlijk te reageren (een antwoord of je mening terug tweeten) of door het bericht door te sturen, je eigen netwerk in. Hoe je dat – technisch gezien – doet lees je hieronder.

beantwoordenBeantwoorden van een tweet
… ofwel een reply (@) geven op een tweet. Daar zijn 3 varianten op:

  1. een rechtstreeks/privé antwoord naar de schrijver alleen. Niemand anders kan dit bericht lezen. Klik daarvoor in de ontvangen tweet op Beantwoorden. Haal in het popup-scherm het tekentje @ weg en vervang die door een d met een spatie erachter als in:  direct messageDe d staat voor: direct message. Van deze optie kun je alleen gebruik maken als jij en de schrijver elkaar beide volgen. Volgt de ander je niet, dan kun je geen direct message sturen. Dan moet je voor optie 2 kiezen.
  2. een rechtstreeks antwoord naar de schrijver en alle twitteraars die jullie beide volgen. Je kiest Beantwoorden en schrijft je reactie. Jochem Myer reageert hier op een tweet van Peter Heerschop en ik krijg dat ook omdat ik beide heren volg.tweet-myer-naar-herschop
  3. een antwoord dat al je volgers + de schrijver te zien krijgen. Je kiest Beantwoorden en schrijft dan vóór de naam van de schrijver je reactie. Daarmee breng je de naam van de schrijver onder de aandacht van je hele netwerk en dat is een sympathieke actie.antwoord aan alle volgers

Zodra je meer dan twee keer over en weer praat met 1 persoon over hetzelfde onderwerp, doe dat dan apart door een direct message te sturen. Chatten kan voor jullie heel leuk zijn, maar wordt voor de andere volgers heel irritant.

retweetDoorsturen van een tweet:
… ofwel een retweet (RT) versturen. Als je een verzoek, vraag of goede opmerking zo waardevol vindt dat je wilt dat al je volgers hem lezen, dan kies je voor Retweeten. Het wordt door de schrijver erg gewaardeerd als je een bericht doorzet naar je netwerk. Hij/zij krijgt immers veel meer exposure op deze manier. Gun iemand dat met enige regelmaat. (Het doet bovendien veel goeds aan je imago: je laat zien dat je anderen iets gunt en dat je een ‘deler’ bent)

Wees gereserveerd; RT niet alles wat voorbij komt – dat irriteert je volgers. Je overspoelt hun tijdlijn met tweets die ze zelf niet kozen. Bovendien voelt degene van wie je het bericht doorzet zich dan niet bijzonder: je doet het immers bij iedereen..

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig te vertalen naar je eigen situatie? Neem dan contact met me op, dan bekijk ik met je wat ik daarin voor je kan betekenen.

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
• Profileer jezelf op Twitter
• Twitter basic: account aanmaken
Twitter basic: schrijf een @#tweet – hoe werkt de taal en techniek van het schrijven
Twitter verdieping: volgen en gevolgd worden – hoe creëer je een levendig Twitternetwerk
• Twitter verdieping: aantrekkelijk gedrag – hoe win je de gunfactor bij je netwerk

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Laat je ook informeren en inspireren door deze boeken:

hoe je goed gevonden wordt - Tom Scholte twitter werkt - Fiona Stoop Ontdek twitter - M. van der Have

REAGEREN
Heb je een aanvullende tip? Of een ervaring waar anderen van mogen profiteren? Reageer dan in het veld hieronder. Ik ben erg benieuwd en hoor graag van je!

loopbaancoach Esther Esselbrugge Esther is loopbaancoach en eigenaar van Impuls – bureau voor persoonlijke groei. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan.
Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden.
Meer over Esther Esselbrugge

4 gedachtes over “Twitter basic: reageer op @#tweets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s