Organiseer een gesprek met potentiële werkgevers

pyramidevertrouwenIn Hoe zoekt een werkgever een nieuwe werknemer vertelde ik al dat werkgevers het liefst putten uit hun eigen ontmoetingen – mensen die ze zelf hebben gesproken en die een sterke indruk hebben achtergelaten. Zaak dus om met de juiste mensen (lees: beslissers) in gesprek te komen en bij hen je visitekaartje (figuurlijk en letterlijk) achter te laten.

Waar vind je deze invloedrijke, beslissende figuren? Helaas is daar geen database voor aangelegd: je zult zelf op zoek moeten gaan. Gebruik je netwerk om bij die personen aan tafel te komen die van belang zijn in jouw (toekomstige) werkveld en creëer zo de gelegenheid voor een overtuigende ontmoeting.

Nieuwe mensen ontmoeten – via je eerstelijnsnetwerk
Vraag de mensen uit je eerstelijns netwerk om je tips te geven of gebruik te maken van hun contacten op LinkedIn. Vraag of zij twee namen kunnen/willen geven van mensen uit hun netwerk met wie je verder in gesprek kunt:

betrek je kennissen er bij‘Zou ik je even kunnen spreken? Ik zoek een nieuwe baan. Ik bel niet om je om werk te vragen, maar misschien heb je twee namen voor me van mensen met wie ik contact kan opnemen? Zoals je weet heb ik (hier voeg je je persoonlijke boodschap van tien seconden in). Vind je het goed dat ik je naam noem? Niet als referentie hoor, maar zodat hij snapt vanuit welke hoek ik bel. Ik zou je zeer erkentelijk zijn.”

Nieuwe mensen ontmoeten – buiten je netwerk
Als je je eigen netwerk hebt doorgespit maar geen warme of lauwe ingangen meer kunt vinden, zul je zelf op pad moeten gaan en ontmoetingen organiseren. Maak een plan en bedenk je:

1. Waar moet je zijn?
Zoek plekken uit waar je de ‘juiste’ mensen kunt treffen. Waar zal hun interesse liggen? Is er een vak-gerelateerde organisatie die bijeenkomsten organiseert, of een internet forum?

2. Hoe benader je hen? Bedenk welke raakvlakken je met deze mensen hebt. Hoe worden zij het liefst benaderd? Niet met als doel om zo snel mogelijk ter zake te komen, maar om kennis te maken en een contact op te bouwen. Op deze manier kom je veel te weten, krijg je de kans jezelf te presenteren en leg je de basis voor een waardevolle relatie.

3. En dan start je het gesprek..
Dit is het moment waarop je een goede eerste indruk moet maken. Een goed netwerk- of kennismakingsgesprek kenmerkt zich door:

  • Een goede voorbereiding: je weet wat je doel van het gesprek is en welke boodschap je mee hebt genomen voor hem of haar.
  • Een interessante openingszin, één die hout snijdt. Bijvoorbeeld: “Wat vond u van de spreker?”
  • Een krachtige introductie van jezelf – let op een stevige handdruk. Luister naar de naam van de ander. Herhaal deze desnoods om hem goed te kunnen onthouden.
  • Als je bij het voorstellen je werk wilt noemen, noem dan niet je functie, maar wat je doet/betekent voor de ander. “Hallo, ik ben Esther Esselbrugge, ik help mensen krachtige keuzes te maken in hun loopbaanontwikkeling.”
  • Een betrokken lichaamshouding en gespreksvaardigheden.
  • Een afronding die een opening inbouwt naar een volgend contactmogelijkheid. Vraag om te linken of om een keer apart met elkaar van gedachten te wisselen over onderwerp….

Deze bovenstaande tips hebben vooral betrekking op de vorm en minder op de inhoud. Die inhoud is uiteindelijk wel het meest belangrijk, maar als je met een verkeerde vorm start, werkt die negatieve eerste indruk sterk in je nadeel. Je kunt ideeën vinden over een overtuigende inhoud van je gesprek in Hoe verkoop ik mezelf in een sollicitatiegesprek?

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig te vertalen naar je eigen situatie? Neem dan contact met me op, dan bekijk ik met je wat ik daarin voor je kan betekenen.

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
• Hoe zoekt een werkgever een nieuwe werknemer?
Indruk maken tijdens een netwerkgesprek
• Hoe verkoop ik mezelf in een sollicitatiegesprek?
• Sterke vragen die je stelt in een (sollicitatie) gesprek

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Laat je ook informeren en inspireren door deze boeken:

loopbaan boek welke kleur heeft jouw parachute ondernemend solliciteren - C. van der Kuijp
esther esselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge