Hoe haal je rendement uit een open sollicitatie?

Het versturen van open sollicitaties mag dan de minst effectieve methode zijn om aan een andere baan te komen, maar het is er wel één. Gebruik hem zeker, als is het maar om in beweging te zijn en je kansen groter te maken dan wanneer je niets onderneemt.

In dit artikel geef ik je 6 actiepunten die je helpen om zoveel mogelijk resultaat te boeken door je open sollicitaties:

Actiepunt 1: bepaal je doelstelling
Wat wil je met je open sollicitaties bereiken? Wil je ‘gewoon’ onder de aandacht komen bij een aantal organisaties of heb je een specifieke functie of afdeling in gedachten waar je zou willen werken? Die doelstelling is de rode draad van de pakkende open sollicitatiebrief die je vervolgens schrijft.


Actiepunt 2
: haal representatief materiaal in huis
Koop – als je de open sollicitatie via de post wilt versturen – mooi papier en enveloppen voor zakelijke brieven bij de boekhandel. Houd de kleur neutraal, bijvoorbeeld crème, lichtgeel of lichtgrijs.

Kies je voor een digitale brief, zorg dan voor een mooie heldere lay out van je brief en cv. Je kunt daar sjablonen voor aanschaffen, of zelf creatief aan se slag gaan.


Actiepunt 3: breng je doelgroep en contactpersonen in kaart
Maak een overzicht van de bedrijven waar je ‘in de picture’ wil komen en zet al deze bedrijven op papier of nog handiger, maak een overzichtje in Excel. Daarna zorg je er voor dat je de naam van de contactpersoon van het betreffende bedrijf kent waar je de open sollicitatiebrief naar toe wil sturen. Dat wordt dus meestal eerst even bellen naar het bedrijf en vragen naar de contactpersoon die de sollicitaties in behandeling neemt. Vaak iemand van personeelszaken, HR afdeling, directie of eigenaar van het bedrijf.
Dus niet zomaar een open sollicitatiebrief sturen (zeker niet via email in dit geval) en dan maar hopen dat de juiste persoon hem leest. De kans is groot dat je op deze manier niets van het bedrijf hoort of dat je open sollicitatiebrief en curriculum vitae gewoon in een lade of map verdwijnen. Dat is erg frustrerend voor al het werk en inzet dat je hiervoor hebt gedaan.


Actiepunt 4
: verstuur je brieven
Je schrijft dan elke open sollicitatiebrief gericht naar de contactpersoon van het bedrijf. Je noteert de naam van de contactpersoon en diens telefoonnummer tevens op je lijstje. Je houdt op je lijstje bij op welke datum je de open sollicitatiebrief en je curriculum vitae naar het bedrijf hebt verstuurd.


Actiepunt 5
: bel je brief na

Eén week na verzending bel je op en vraagt naar deze contactpersoon. Je vraagt aan hem of haar of je open sollicitatie goed is aangekomen en hoe deze is ontvangen. Van tevoren heb je wat informatie opgezocht op het internet of je hebt wat kennis van het bedrijf anderzijds, zodat je goed voorbereid je telefoontje gaat maken.
Trap niet in de valkuil om naar een baan te vragen, want dan breng je je gesprekspartner vaak in de verlegenheid en is hij of zij eerder geneigd om snel weer op te hangen. Gewoon je belangstelling tonen voor het bedrijf, de diensten die ze uitvoeren, dat je zeer geïnteresseerd bent in hun manier van werken, een nieuwe productenlijn, nieuwe vorm van dienstverlening etc. (afhankelijk van het bedrijf en wat je van het bedrijf weet). Daarna bedank je voor de aandacht en hangt op zonder naar een baan gevraagd te hebben!!
Je gesprekspartner heeft nu zelf wat kunnen vertellen over het bedrijf en waardeert jouw interesse. Jouw belangstelling in het bedrijf en zijn diensten/producten, zal nu beter blijven hangen, zonder dat je zelf en je gesprekspartner het gevoel hebben dat jij iets van hem of haar wilde. Op deze wijze heb je jezelf op een positieve manier onder de aandacht gebracht, namelijk naar de organisatie toe en niet vanuit jezelf gezien!! Wellicht volgt hier op korte termijn een gesprek op. Hierna doe je hetzelfde met de andere open sollicitatiebrieven.


Actiepunt 6
: blijf onder de aandacht

Indien je lange tijd niets hoort, bel je gerust na één maand of twee maanden nog eens weer (als je nog geen andere baan hebt natuurlijk) en dán mag je vragen of er misschien iets bekend is en of er een voor jou geschikte vacature op termijn vrij komt. Dan mag je aangeven dat jij hier graag voor in aanmerking wil komen en dat je nog steeds interesse in dit bedrijf hebt. Zo zorg jij er voor dat je onder de aandacht blijft en zullen ze ook gelijk aan die (oprecht geïnteresseerde) man of vrouw denken, mocht er een vacature binnen jouw functiegebied vrij komen.


Van afwijzing naar doorverwijzing
Wanneer je als reactie op je open sollicitatie te horen krijgt dat men je diensten niet kan gebruiken, vraag dan aan degene die je cv heeft gezien en bestudeerd, of hij je kan informeren over wie er mogelijk wel op zoek is naar iemand met jouw capaciteiten. De vertegenwoordiger van dat bedrijf is een vakman en hoort en ziet vast meer over wat er in de markt speelt dan alleen datgene wat er binnen zijn organisatie afspeelt. Gebruik die kennis. Vraag er om, want hij zal er zelf waarschijnlijk niet aan denken.  Stel vragen als:

  • Wie verder in de organisatie zou iemand met mijn kwalificaties nodig kunnen hebben?
  • Heeft uw organisatie andere afdelingen of vestigingen die misschien iemand met mijn eigenschappen nodig hebben?
  • Kent u iemand in de branche die mij verder  op weg kan helpen?
  • Wat zijn de snelst groeiende bedrijven in de buurt?
  • Met wie zou ik daar moeten spreken?
  • Kent u iemand binnen bedrijf X?
  • Voorziet u een wijziging in uw personeelsbehoefte?

__________________________________________________________________________

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig om jezelf goed te presenteren, omdat je bijvoorbeeld niet goed weet waar jij in uitblinkt? Ik help je graag om daar antwoord op te krijgen met behulp van de TalentenSCAN. Klik hier voor meer informatie over de TalentenSCAN of neem contact met me op, dan kijk ik met je vraag mee en vertel je hoe ik daar bij kan helpen.

sollicitatiedokterOf kijk eens op de website van Perry Kroes (Sollicitatiedokter.nl). Hij geeft uitgebreid advies bij het schrijven van sollicitatiebrieven en het opstellen van aansprekende CV’s. Een mooie aanvulling op de eerste hulp die je hier in de loopbaanbieb vindt. Klik hier als je Perry’s artikelen over sollicitatiebrieven wilt lezen.

__________________________________________________________________________

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
Hoe zoekt een werkgever een nieuwe medewerker?
Hoe verkoop ik mezelf in een sollicitatiegesprek?
• Verhoog je scoringskans: volg je sollicitatie op

__________________________________________________________________________

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL

de star methode van W. Kraal en S. v.d. Heuvel
loopbaancoach Esther EsselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge