6 tips om sterk en sympathiek over te komen

netwerkenIemand die staat voor wat hij zegt en sympathiek overkomt straalt vertrouwen uit. Voor zo’n persoonlijkheid zetten mensen graag hun deur open. In dit artikel lees je 6 tips die je helpen je charisma te vergroten en toe te passen. Of anders gezegd: 6 tips die je helpen een positieve indruk achter te laten (en ook nog je zin te krijgen).

Profiteer van deze tips. Ieder mens komt in situaties terecht waarin je gunning nodig hebt. Bijvoorbeeld als je wilt dat je gesprekspartner je aanneemt na afloop van een sollicitatiegesprek.

1. Toon jezelf als gezaghebbend figuur
Verschijn netjes gekleed. Slordig geklede mensen stralen zwakte uit. Slordig geklede dokters worden niet geloofd. Zo nu en dan mag je best informeel gekleed gaan – maar hijs je in het pak zodra het menens wordt. Want een uniform doet mensen gehoorzamen, zoals overduidelijk werd aangetoond door het beroemde experiment van Stanley Milgram, waarbij proefpersonen bereid waren een anderen een stroomstoot te geven, alleen maar omdat de onderzoeker in uniform (witte jas, bril, notitieblok in de hand) zei dat het moest.

Meest effectieve kleur: rood. Vrouwelijke leidinggevenden kunnen zich meer rood permitteren dan mannelijke, maar een rode stropdas kan al voldoende zijn, zoals Daphne Hachmang van de universiteit van Tilburg onlangs aantoonde. Zij liet 48 mannen en 48 vrouwen onderhandelen over de in- en verkoop van koffie, en constateerde dat wanneer de kopers rode T-shirts droegen de uiteindelijke prijs daalde, en wanneer de verkopers rood droegen de prijs hoger werd.

2. Zorg voor een sympathiek imago
Op allerlei sites, LinkedIn bijvoorbeeld, kun je een afbeelding van je sympathieke gezicht achterlaten. Wanneer je een deal moet sluiten met een onbekende, dan kun je er op rekenen dat hij of zij je op internet heeft opgezocht. Zorg ervoor dat je mooi op de foto staat. Lachend! Sympathiek! Een aantrekkelijk uiterlijk wordt namelijk onbewust geassocieerd met verstandig, humoristisch en betrouwbaar. Buit dat effect uit!

3. Creëer een vriendschappelijke sfeer
Echte vrienden kunnen elkaar niets weigeren. De beste manier om daar gebruik van te maken, is vertrouwen wekken. Onderzoek laat zien dat schriftelijke enquêtes die beginnen met een aantal persoonlijke vragen, uiteindelijk betrouwbaarder antwoorden opleveren. Een verkoper die (‘zoekt u iets speciaals…’) eerst naar persoonlijke details vraagt, verkoopt veel meer dan zijn collega die meteen to-the-point te werk gaat. En een baas die een medewerker eerst naar zijn privéleven vraagt (en over het zijne vertelt), alvorens te vertellen wat er moet gebeuren, krijgt uiteindelijk veel meer gedaan.

4. Wees attent
Simpel, platvloers en buitengewoon effectief bij mensen die veel over hun ‘gevoel’ praten. Geef ze het ‘gevoel’ speciaal te zijn. Schuif ze zwijgend uw koekje toe. Geef een compliment voor een slimme opmerking, eerder die dag. Een knipoog tijdens overleg, zo van ‘wij twee hebben het wel door’. Doe het achteloos, zonder dat anderen het kunnen opmerken. En daarna krijg je geheid veel meer van hen gedaan.

5. Blijf iemand aankijken
Dit is een eenvoudige manier om iemand te laten merken dat het je menens is, en om onwil te breken. In een normaal gesprek kijkt de luisteraar driekwart van de tijd naar degene die spreekt, terwijl de spreker maar 40 procent van de tijd kijkt naar de luisteraar. Die luisteraar voelt het onmiddellijk wanneer je dat percentage opvoert, en ervaart datgene wat er wordt gezegd gelijk een stuk indringender. Wanneer je tegen iemand praat, moet je hem gedurende minstens de helft van de tijd recht in de ogen kijken. De luisteraar voelt zich extra betrokken, extra belangrijk, en zal eerder instemmen met uw opdracht. Let op! Niet overdrijven! Meer dan 60 procent van de tijd aankijken wordt als intimiderend ervaren. Maar je voelt vanzelf dat je die grens nadert.

6. Wees vooral fel en uitgesproken
Duidelijk laten zien waar je tegen bent, toont iets van lef en overtuiging. Een uitgesproken mening suggereert dat jij stevig staat voor wat je zegt en dat schept een vorm van vertrouwen.
Naast een felle of uitgesproken mening werkt het ook overtuigend om getallen te gebruiken in je argumenten. (‘Bij de concurrent behaalden ze hiermee ZES-TIEN procent groei!’).

Deze tips zijn tot stand gekomen naar een artikel van Marcel Hulspas dat ik op ‘het net’ ben tegengekomen. Ik heb zijn bewoordingen en ideeën hier en daar wat aangepast en geformuleerd in begrippen die aansluiten bij de Flirt filosofie die mijn flirtcompagnon en ik uitdragen vanuit De Flirtfabriek.

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig te vertalen naar je eigen situatie? Neem contact met me op, dan bespreek ik graag met je wat ik daarin voor je kan betekenen.

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL

ontdek je sterke punten

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
• Pronk met wat je in huis hebt

loopbaancoach Esther Esselbrugge Esther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden.
Meer over Esther Esselbrugge

4 gedachtes over “6 tips om sterk en sympathiek over te komen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s