Team up – samen op zoek naar werk

Twee zien meer dan één. Vorm een sollicitatieteam en maak gebruik van de kennis en ideeën van anderen bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Een nieuwe baan vinden is niet eenvoudig. De manier waarop je tegenwoordig werk vindt is complex (minder vacaturegericht – meer netwerkgericht) en de veelheid aan concurrenten is groot. Een werkzoekende anno nu krijgt veel vaker dan voorheen te maken met het intensieve en teleurstellende proces van ‘kans zoeken – jezelf aanbieden – afgewezen worden’. De kans dat dat een negatief effect heeft op je zelfvertrouwen en vindingrijkheid is groot.

Mijn advies is dan ook om dat proces niet in je eentje te doorlopen maar het samen met (inspirerende) lotgenoten te doen. Vorm een groepje van 2 tot 3 gelijkgestemden waarmee je intensief aan de slag gaat: op zoek naar een nieuwe baan. Zie je teamgenoten maar als klankbord of UWV collega. Samen kun je kritisch en opbouwend brainstormen en elkaar voorzien van handige tips & trucs, een luisterend oor of een flinke oppepper als je het even niet ziet zitten.

Wat kunnen we voor elkaar betekenen?

1. Help elkaar je zoekrichting en -doel te bepalen en te formuleren
Brainstorm met elkaar over wat je belangrijk vindt aan je nieuwe baan: waar je interesse precies ligt, waar je goed in bent, hoeveel tijd je wilt besteden aan werk en privé, hoever je wilt reizen voor je werk etc. Hoe specifieker je het zoekdoel kunt formuleren, hoe gerichter je kunt zoeken. Dat geeft energie en houvast! Je hoort je teamgenoten vast dingen zeggen waar je zelf niet aan had gedacht.

2. Deel je netwerk en kansen met elkaar
Samen ken je veel meer mensen dan alleen. Loop gezamenlijk jullie netwerk (op LinkedIn bijvoorbeeld) door en zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden als ingangen, gespreksmogelijkheden en doorverwijzingen.
Bespreek de vacatures die je voorbij ziet komen en die niet interessant zijn voor jou. Wellicht sluiten ze goed aan bij je teamgenoten. Je zal zien dat je steeds duidelijker gaat krijgen wat de ander wil en de ander krijgt een steeds duidelijker beeld van jou.

3. Versterk elkaars creativiteit en doorzettingsvermogen
Als je werkt heb je een levendig zakelijk netwerk. Wanneer je zonder werk zit, wordt de aansluiting met je ‘oude’ zakelijke netwerk minder. Bijvoorbeeld omdat je zelf het idee hebt niet meer zoveel te kunnen brengen. Gevoelsmatig deel je minder met elkaar. Het contact met je zakelijke vrienden blijft wel, maar om contact te houden met de zakelijke relaties – die meer op afstand staan, maar voor nieuwe carrière kansen wel heel belangrijk zijn – dat vergt veel meer creativiteit en inzet. En creativiteit is in deze situatie soms erg moeilijk te vinden.

4. Profiteer van de kracht van herhaling
Hoe vaker je met elkaar bespreekt wat je zoekt en wat je te bieden hebt, hoe makkelijker je het uit je mouw schudt op relevante momenten. Maar al te vaak wordt je op onverwachte momenten gevraagd wat je zoekt, en dan kun je maar beter je verhaal sterk en bondig klaar hebben.

5. Wees elkaars klankbord
Gedeelde smart is halve smart, gedeeld succes is dubbel succes! Ervaringen delen verrijkt. Deel je succes, teleurstelling, tips en trucs met iemand. Kennis delen houdt jezelf scherp, inspireert de ander en versterkt je gevoel van eigenwaarde.

6. Geef en vraag feedback op je sollicitatie brief, CV, LinkedIn profiel
Veelal doe je de dingen zoals je ze altijd al doet. Je wordt blind voor de vanzelfsprekende dingen om je heen. Dat geldt ook voor de motivatiebrief die je al 10x hebt doorgelezen, de linkedin pagina die je al heel vaak hebt geüpdate etc. Vraag om feedback en de frisse blik zal jou ook weer inspireren tot nieuwe dingen.

Wie nodig je uit in je team?

Het team van ‘lotgenoten’ dat je het best inspireert bestaat idealiter uit 2 tot 3 personen. Je helpt jezelf het beste door mensen aan je te koppelen:

  • waar je een persoonlijke klik mee hebt: die je vertrouwt en waar je je bij je op je gemak voelt.
  • die de taal van jouw vak spreekt. Iemand met een salesachtergrond snapt sales en iemand met een financiële achtergrond snapt financiën. Dit maakt het gemakkelijk om elkaar (professionele) vragen te stellen en elkaar te begrijpen en te motiveren. Tevens zal je elkaar leads kunnen geven en het netwerk kunnen delen, denk aan recruiters, zakelijke relaties e.d.
  • die je niet als concurrent ervaart. Samen voor dezelfde job gaan, werkt ‘delen’ en ‘elkaar versterken’ niet in de hand. Maar een accountmanager in retail kan heel goed met een accountmanager uit de foodsector sparren en vacatures doorspelen.

Maak afspraken over de samenwerking

Net als in ieder ander team is het belangrijk dat je gezamenlijk afstemt hoe je vorm en invulling wilt geven aan de samenwerking. Bespreek samen:

  • wat een ieders verwachting is: wat hoop je uit het contact met elkaar te halen?
  • de wijze (persoonlijk, telefonisch) en frequentie waarop je elkaar ontmoet
  • welke kwaliteiten breng jij in het gezelschap en welke nemen de anderen mee? Hoe kun je daarvan profiteren?
  • wat spreek je af als een van de teamleden een baan heeft gevonden?

Een sollicitatieteam is een bijzonder team. Het heeft als missie zo snel mogelijk overbodig te zijn.. Maar totdat het zover is kan het je veel brengen. Ik wens je heel veel succes met elkaar!

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig om toe te passen en te vertalen naar je eigen situatie? Neem dan contact met me op, ik adviseer je er graag over.

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
• Profileer jezelf op LinkedIn
• Profileer jezelf op Twitter
• Organiseer een gesprek met potentiële werkgevers

profiel esther esselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge