Waar vind je vacatures?

Als een werkgever in zijn eigen netwerk geen geschikte kandidaat heeft gevonden om een vacante werkplek te vullen, pas dan trekt hij met de vacature naar buiten en zet hem uit tussen het grote publiek. Vaak is daar intern al een zoektocht aan vooraf gegaan (je leest er meer over in Hoe zoekt een werkgever een nieuwe werknemer?).

Het grote nadeel van een baan zoeken via openbare vacatures is dat je niet de enige bent die reageert, maar je  vaak met tientallen anderen concurreert in de strijd om een sollicitatiegesprek. Je slagingskans ligt relatief laag. Toch loont het om op de traditionele wijze naar vacatures te blijven zoeken. Al is het maar om jezelf te oefenen in het solliciteren en brieven schrijven..

Vacatures zijn tegenwoordig op veel uiteenlopende plekken te vinden. Met dit artikel hoop ik je een overzicht te geven zodat je door de bomen het bos kunt blijven zien in de ‘offline’ en ‘online’ vacatureborden.

uitzendbureauOffline 
Denk bij de offline vacatures aan de traditionele advertenties in de krant (vaak weekendbijlage) en aan de vacatures die bij de verschillende uitzendbureaus zijn neergelegd.

Online
Het merendeel van de vacatures vind je online. Je zoekt er naar via verschillende social media platforms (zie artikel: Vacatures vinden op LinkedIn en Twitter) en door een selectie van vacaturesites te kiezen die jij wilt doorlopen. De kwaliteit van die vacaturebanken laat nogal eens te wensen over – zoek in het grote aanbod die sites waar jij je weg in kunt vinden.

Een derde online tool is de job alert. Organisaties die vaak nieuwe vacatures in moeten vullen omdat ze zo groot zijn of snel groeien, bieden de mogelijkheid om een job alert in te stellen. Je vindt die op hun website op de pagina ‘werken bij’ en als je daar je naam + mailadres invult, krijg je automatisch de meest recente vacatures in je mailbox. Sommige bedrijven plaatsen hun vacatures alleen maar daar, en maken daarmee een voorselectie: ik wil alleen van diegenen een  reactie die daadwerkelijk in onze organisatie geïnteresseerd zijn.

Voor je gemak heb ik hieronder een opsomming van sites in een overzicht geplaatst. Ik wil er graag bij zeggen dat ik zelf geen ervaring met deze sites heb en dus niet kan beoordelen hoe goed ze werken. Ik heb ook nog lang niet alle sites opgenomen, de lijst zal blijven groeien.. Mijn doel is hooguit je met deze lijst op weg te helpen.

gezochtVacaturebanken – vakgebieden

 fiscalert.nl financieel  kluwerfinancieelmanagement.nl  itjobboard.nl
 medischebanenbank.nl  mednet.nl  zorgdienstenonline.nl
 gezondheidszorgbanen.nl  bouwvacatures.nl  it-contracts.nl
 meesterbaan.nl  finance.nl  pooq.nl freelance opdrachten
 123freelance.nl  bdo.nl accountancy, consultancy

gezochtVacaturebanken – opleidingsniveau

 academictransfer.com  roc.nl  experis.nl

gezochtVacaturebanken – uitzendbureaus

 olympia.nl  unique.nl  randstad.nl
 luba.nl  timing.nl  startpeople.nl
 onlineuitzendbureau.nl  adecco.nl  tence.nl
 manpower.nl  brunel.nl  (consultancy niveau)

gezochtVacaturebanken – algemeen

 jobbird.com  adformatie.nl  banenmatch.nl
 werk.nl  jobselectie.nl  nationalevacaturebank.nl
 monsterboard.nl  joblift.nl  jobtrack.nl
 dovajobs.nl  goudengidsbanen.nl  joof.nl
 gus.nl  megajobs.nl  vacaturevijver.nl
 careerbuilder.nl  12jobs.nl  volkskrantbanen.nl
 ikki.nl  nederlandvacature.nl  frankwatching.nl

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig om toe te passen en te vertalen naar je eigen situatie? Neem dan contact met me op, ik adviseer je er graag over.

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
• Profileer jezelf op LinkedIn
• Profileer jezelf op Twitter

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Laat je ook informeren en inspireren door deze boeken:

solliciteren via LinkedIn - Aaltje Vincent
loopbaancoach Esther EsselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge