Verhoog je scoringskans: volg je sollicitatie op

Toon motivatie en initiatief: neem na het versturen van je sollicitatiebrief of het voeren van een gesprek contact op met het bedrijf en informeer naar de voortgang.

Tijdens een sollicitatieprocedure grijp je iedere mogelijkheid aan om een goede indruk achter laten. Je schrijft een doordachte brief, voegt daar een aansprekende cv bij en voert een goed gesprek. Tot zover niets nieuws. Een profileer-gelegenheid die jammer genoeg vaak wordt vergeten is: de opvolging. Een contactmoment waarop je informeert naar de stand van zaken en op een positieve manier van je laat horen. Maakte de werkgever nog steeds geen keuze op het moment dat je naar het resultaat van je sollicitatiegesprek vraagt, dan zou dat ene telefoontje wel eens van doorslaggevende aard kunnen zijn.

 

Wat te doen? En hoe?

Stap 1: vraag naar een (besluit)datum
Zorg dat je aan het eind van een sollicitatiegesprek weet vanaf welke datum je resultaat mag verwachten. Vraag er naar als het je niet spontaan verteld wordt. Plan die datum door en neem dan of een dag later contact op.

Stap 2: stuur een bedankje na afloop van het sollicitatiegesprek
Volgens een enquête van CareerBuilder weigert bijna één op vier managers elke sollicitant die na het interview geen bedankberichtje stuurt. Stuur dus om zeker te zijn altijd een dergelijk berichtje om de relatie tussen jezelf en het bedrijf (en de interviewer/manager/recruiter) te versterken.

Stap 3: bellen i.p.v. mailen
Hoe spannend het ook mag zijn, bellen is aanzienlijk effectiever dan mailen. Met je stem maak je veel meer impact dan met een mailbericht. Het is persoonlijker en onderstreept je motivatie.

Stap 4: open het gesprek vriendelijk en duidelijk
Stel je bij het begin van je telefoongesprek voor en verwijs naar het sollicitatiegesprek. Hou de datum waarop je sollicitatiegesprek plaatsvond en de vacature bij de hand in geval je het geheugen van de werkgever moet opfrissen. Informeer daarna naar het resultaat van je sollicitatiegesprek. Is dat nog onbekend, vraag dan wanneer je het resultaat wél mag verwachten.

Stap 5: wees goed voorbereid
Neem voor het telefoongesprek nog eens alle belangrijke informatie rondom de baan door, het kan maar zo zijn dat je nog een vraag gesteld wordt. Leg ook wat vragen klaar. Noteer de vragen die je nog hebt na je sollicitatiegesprek en stel die tijdens het telefoongesprek. Dat maakt van jou een serieuze en geïnteresseerde kandidaat.

Stap 6: houdt het gesprek luchtig en informerend
Het doel van je gesprek is om nog eens van je te laten horen en om je oprechte interesse kenbaar te maken. Houdt het daar ook bij. Stap niet in de valkuil van het nog eens herhalen wat je ervaring is geweest en waarom je zo geschikt bent voor de functie. Tenzij er naar gevraagd wordt natuurlijk.  Je overvalt iemand toch een beetje en dan wil je het kort en functioneel houden.
Houdt het bij vragen als: “Is het resultaat van de selectieprocedure bekend?” “Is er nog iets wat u aanvullend op ons gesprek van me wilt weten?” “Heb ik u een duidelijk beeld kunnen geven van wat ik u kan bieden?” of inhoudelijke vragen die jij nog hebt over de functie.

Stap 7: Bedenk en oefen een voicemail boodschap
Laat je niet verrassen als je in een voicemailbox terecht komt. Je zou maar gaan haperen en stotteren en het verkeerde beeld afgeven… Schrijf liever van te voren een bericht uit. Let er daar bij op dat je

  • het kort en bondig houdt (minder dan 30 seconden)
  • krachtige en actieve taal gebruikt (vermijd verkleinwoordjes, voorzichtige termen als “ik probeer..”)
  • je naam en nummer aan het eind van het bericht noemt
  • zegt dat je binnenkort nog een keer belt, dan zijn ze sneller geneigd je te onthouden
  • dat vervolgens ook doet (maar spreek geen 2de of 3de boodschap meer in)

… en zorg je er ook voor dat je zelf een representatieve voicemail hebt voor het geval jij wordt (terug)gebeld? Op Sollicitatiedokter.nl vind je daar een aantal goede tips voor.

__________________________________________________________________________

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig om jezelf goed te presenteren, omdat je bijvoorbeeld niet goed weet waar jij in uitblinkt? Ik help je graag om daar antwoord op te krijgen met behulp van de TalentenSCAN. Klik hier voor meer informatie over de TalentenSCAN of neem contact met me op, dan kijk ik met je vraag mee en vertel je hoe ik daar bij kan helpen.

__________________________________________________________________________

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
• Organiseer een gesprek met potentiële werkgevers
• Hoe haal je rendement uit een open sollicitatie
• Sterke vragen die je stelt in een (sollicitatie)gesprek
Een selecteur heeft ook selectiestress (Carrière Column)

__________________________________________________________________________

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL

de star methode van W. Kraal en S. v.d. Heuvel
loopbaancoach Esther EsselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge