Een aantrekkelijke Samenvatting op LinkedIn

LinkedIn biedt een mooie etalage om te presenteren wat je aan bijzonders te bieden en/of te vragen hebt: de Samenvatting. Een functie die je niet onbenut moet laten! Heb jij deze etalage al ingericht en kun je er de aandacht van je doelgroep mee vangen?
In dit artikel vind je praktische tips die helpen om een aantrekkelijke samenvatting te creëren.

WIE BANANEN IN DE ETALAGE LEGT KRIJGT APEN ALS KLANTEN
Een van de functies van je LinkedIn profiel is om mensen die voor jou interessant zijn een kijkje te geven in jouw winkel: recruiters, werkgevers of andere professioneel gezien waardevolle personen. Zij shoppen veel op LinkedIn en gunnen zich daarbij weinig tijd om een beeld van je te krijgen. Daarom maken vooral zij dankbaar gebruik van de Samenvatting.
Deze gedachte hielp mij om de Samenvatting op LinkedIn te beschouwen als de etalage van mijn winkel, van dat wat ik allemaal te bieden heb. En net als in een winkelstraat werkt het ook met deze etalage zo dat als je hem aantrekkelijk inricht, je de (juiste) potentiële klanten naar binnen trekt. Een lege of rommelige etalage laat kijkers verder lopen…

Hoe ga je te werk?

samenvatting op linkedin

Samenvatting van mijzelf – Esther Esselbrugge

Voordat ik mijn samenvatting schreef, had ik bedacht wat ik wilde vertellen, welk beeld ik van mezelf wilde tonen. En toen ben ik gaan ontwerpen en schrijven. (Ik heb wel eerst in mijn instellingen de optie ‘Uw activiteiten broadcasts in/uitschakelen’ uit geschakeld totdat ik de definitieve versie klaar had). En nu jij:

✓ Bedenk een pakkende inhoudelijke tekst
In de samenvatting vertel je kort en krachtig wat je doet, wat je wilt en waar je voor staat. Let er daarbij op dat je:

  • schrijft vanuit wat een werkgever of opdrachtgever zou willen zien: wat lever je hem of haar op. Bijvoorbeeld: “Ik ben als accountant werkzaam voor het MKB, met als basis de jaarrekening en daaruit voortvloeiend advisering op bedrijfseconomisch en fiscaal gebied. Mijn interesse ligt voornamelijk in ‘het verhaal van de ondernemer aan de keukentafel’ om van daaruit al zijn/haar belangen te weten en te kunnen begeleiden.”
  • duidelijk bent in wat je wilt: als je een baan zoekt, vraag er dan naar
  • je specialismen vermeldt – trefwoorden waar een recruiter je op kan vinden
  • telefoonnummer hier nog eens vermeld wordt – je wilt goed bereikbaar zijn

Ben je werkzoekend? Haal dan inspiratie uit de samenvatting van Petra Fisher. Zij presenteert puntsgewijs (en op een stoere manier) waarom je met haar zou willen praten. De keus van tekst straalt veel zelfvertrouwen uit en daar houden werkgevers/recruiters van.


✓ Zorg voor een sprankelende opmaak

Je kunt je verhaal als een droge tekst presenteren, maar dat leest niet zo lekker. Mijn advies is om aandacht te besteden aan de opmaak van je tekst en te spelen met witregels en alinea-kopjes.
LinkedIn biedt niet de mogelijkheid om met opsommings-symbolen te werken. Die moet je er zelf in plakken.  ★     ✓      ✔︎      ❍       ◉       ✣      ➤      ☆        ✸         ✗        ✏︎
Selecteer en kopieer het symbool naar wens en plak het in je samenvattingstekst. Ik heb wat dat betreft behoorlijk uitgepakt – wellicht meer dan bij jou past. Kijk naar verschillende profielen (Erno Hannink of Nancy Lain) en zoek je eigen weg daarin.


✓ Koppel interessante documenten aan je profiel
Met behulp van SlideShare kun je powerpoint presentaties of pdf’s koppelen aan je profiel, in het blok van de samenvatting. Een mooie methode om je expertise (middels een ge-uploade cv of videoboodschap) en producten (portfolio presentatie) visueel te maken.

Stap 1: upload je document/presentatie in SlideShare

  1. Ga naar SlideShare.net en login via LI of maak een account aan.
  2. Klik op Upload en kies het document (pdf!) of de presentatie naar wens.
  3. Heb je de melding dat het uploaden is gelukt? Klik dan rechtsboven in het scherm op het poppetje (settings) en ga naar ‘My Uploads’. voorbeeldKlik op de rood omcirkelde afbeelding en je ziet het resultaat. Bovenin je browserbalk zie je het www-adres van dit item (http://www.slideshare.net/accountnaam/artikelnaam). Kopieer dit volledige adres.

Stap 2: Koppel het document aan je LinkedIn profiel

  1. toevoegenGa bij LinkedIn naar Profiel Bewerken. Scroll naar het onderdeel Samenvatting en klik op het icoontje waarmee je een link naar een document, video oid toevoegt.
  2. Plak in het blauwe kader het adres (de link) naar het ge-uploade bestand. Controleer goed of je het hele adres hebt gekopieerd (incl. http: etc.) anders werkt de link niet. (Dat deel wil nog wel eens verloren gaan bij het kopiëren en plakken..).
  3. Je kunt nog wat informatie (een titel) meegeven aan de link en dan ben je klaar.

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig te vertalen naar je eigen situatie? Neem dan contact met me op. Ik vertel je graag wat ik daarin voor je kan betekenen.

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
Profileer jezelf op LinkedIn
• LinkedIn profiel: de basis voor een sterk profiel
• LinkedIn profiel: netwerk opbouwen
• LinkedIn gedrag: netwerk benutten
• LinkedIn gedrag: laat van je horen
• LinkedIn gedrag: verhoog je gunfactor

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Mijn kennis heb ik verzameld door veel te lezen over LinkedIn en er zelf mee te werken. Wil je meer informatie en inspiratie, dan kan ik je van harte de blogs van Erno Hannink aanbevelen en de boeken van deze experts:

solliciteren via LinkedIn - Aaltje Vincent hoe linkedin nu echt te gebruiken - jan vermeiren linkedin voor dummies mensen verbinden met linkedin - judith de pagter

REAGEREN
Heb je een aanvullende tip? Of een ervaring waar anderen van mogen profiteren? Reageer dan in het veld hieronder. Ik ben erg benieuwd en hoor graag van je!

loopbaancoach Esther EsselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van Impuls – bureau voor persoonlijke groei. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden.
Meer over Esther Esselbrugge

 

 

Advertenties

9 gedachtes over “Een aantrekkelijke Samenvatting op LinkedIn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s