Hoe verkoop ik mezelf in een sollicitatiegesprek?

Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Gefeliciteerd, de eerste drempel is genomen. Nu komt het er op aan dat je jezelf goed in de picture weet te zetten. In 2 doelen die je wilt bereiken met een sollicitatiegesprek lees je wat de beste mindset is om het sollicitatiegesprek mee in te gaan. Een belangrijk onderdeel van je voorbereiding!

In dit artikel geef ik je drie ‘must do’s‘ mee. Drie opdrachten die je in je geheugenkoffer meeneemt en tijdens het gesprek tevoorschijn tovert. Pas je de opdrachten toe, dan krijgt je gesprekspartner een bijzonder overtuigend beeld van je. Pas je ze niet toe, dan laat je kansen liggen en moet je maar hopen dat ze het juiste beeld van je hebben gekregen.

fokke & sukke solliciteren

Jezelf verkopen

Een sollicitatiegesprek dient – vanuit jouw perspectief gezien – twee doelen: het bied je gelegenheid om te onderzoeken of de baan en de organisatie je aanspreekt en het bied je de gelegenheid om jezelf te verkopen. Of liever gezegd: je vaardigheden en talenten verkopen.

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: een sollicitatiegesprek is een gelijkwaardig gesprek is tussen twee partijen die beide onderzoeken of er een match is, net als in de eerste date met een mogelijke geliefde.. Ervaar je vanuit jouw kant die match? Dan is het zaak je van je beste kant te laten zien.

Om jezelf in de etalage te kunnen zetten, moet je eerst weten waar je goed in bent, waarin je je onderscheidt van anderen. Ik ga er voor nu even van uit dat je daar antwoord op hebt en dat je een aantal positieve eigenschappen en vaardigheden kunt opnoemen. Zo niet, dan is het van cruciaal belang dat je daar eerst mee aan de slag gaat. Kom je daar zelf niet uit, dan help ik je graag om ze boven water te krijgen.

 

3 must do’s die je beslist in je gesprek wilt inbouwen

Het is mooi dat jíj weet dat je de juiste competenties in huis hebt voor de vacature waarop je solliciteert. Het is cruciaal dat je gesprekspartners dat ook te weten komen. Zij gaan hun best doen daar achter te komen door je allerlei vragen te stellen. Dat is hun opdracht.
Jouw opdracht is om zoveel mogelijk van jouw pronkstukjes op tafel te krijgen én tussen de oren van de interviewers.

Door van te voren te bedenken wat die pronkstukjes zijn en welke je in ieder geval wilt ‘droppen’ tijdens het gesprek, voorkom je dat je na afloop van het gesprek ontdekt dat je belangrijke zaken bent vergeten. Zorg dat je een aantal verhaaltjes in je hoofd hebt en dat je in het gesprek iedere de gelegenheid aangrijpt die zich aandient om ze te vertellen.

MUST DO 1:  BEDENK EEN AANTAL STARRs 
Het acroniem STARR is een geheugensteuntje en staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Je vaardigheden en talenten verkopen doe je het best door een vijftal STARRs te bedenken en ‘uit je hoofd te leren’. Je wilt ze snel paraat hebben en makkelijk en ontspannen kunnen ‘presenteren’; dat maakt je erg geloofwaardig!

Het komt erop neer dat je met een STARR voorbeelden geeft van feitelijk (werk)gedrag dat te maken heeft met het functieprofiel waar je op solliciteert. Je levert je gesprekspartner het bewijs dat je goed bent in vaardigheid of eigenschap X: je vertelt over een waar gebeurd voorbeeld uit het verleden en voorspelt daarmee richting de ander wat je in de toekomst voor diegene kunt betekenen. Stel dat je solliciteert op de functie van verkoper, dan is je vaardigheid/eigenschap ‘servicegerichtheid’ er een die je onder de aandacht wilt brengen. In Presenteer je competenties met een STARR staat een mooi voorbeeld uitgewerkt.starr schrijven

 

MUST DO 2: VERTEL WELKE WAARDE JIJ BIEDT (WAT JE OPLEVERT)
Zorg dat je over een aantal van je competenties of vaardigheden kunt vertellen wat het de organisatie oplevert. Het is goed om te vertellen dat je ‘mensgericht bent, beter om met een STARR te illusteren hoe je dat in het verleden hebt toegepast, en top als je bovendien vertelt wat jouw manier van mensgericht zijn hen oplevert. Daar loopt de toekomstig werkgever het water van in de mond. Bedenk van te voren bij welk soort vragen je dit rendement kunt etaleren. Dan kun je op het moment dat de kans zich voordoet het balletje intrappen.

“Toen ik bij X in dienst kwam kreeg ik de opdracht de verkoopcijfers te verbeteren. Het team van vertegenwoordigers liep ongemotiveerd rond en ik ben individueel in gesprek gegaan met de jongens: kijken wat er achter die gelatenheid zat. Ik kan me goed inleven in mensen en dat hielp ook hier omdat de jongens zich gezien en gehoord voelden. Ze stonden vanaf dat moment open om te werken aan verbetering. De verkoopcijfers stegen datzelfde jaar met 25%. Ik stel me zo voor dat ik ook binnen jullie organisatie de motivatie van de medewerkers kan prikkelen, door met diezelfde mensgerichtheid te kijken naar hun belemmeringen en mogelijkheden, en daarmee ook een positieve bijdrage lever aan het bedrijfsresultaat.”

MUST DO 3: TOON ENTHOUSIASME EN BETROKKENHEID
Maar al te vaak hoor ik dat sollicitanten als een zoutzak aan het gesprek deelnemen. Het gesprek ondergaan. Heel naar voor de gesprekspartner – beledigend bijna.
Waarom doen ze dat?! Is het onzekerheid? Ego? Hoe dan ook: het doet je de das om als je het laat gebeuren. Mijn advies is: toon enthousiasme en actieve betrokkenheid. Stel vragen, zit rechtop, lach, benoem iets positiefs over de organisatie of de persoon waarmee je aan tafel zit. Je hoeft niet als een dolle met je armen te zwieren en zwaaien, maar een beetje levendigheid bevordert de beeldvorming van jou als bevlogen mens.

Ben je niet zo van nature? Dan is dat geen reden om het nu ook niet te doen. Je kunt met een beetje fantasie van te voren heel goed een aantal ‘trucjes’ bedenken en met jezelf afspreken dat je ze toepast. Nu niet zeggen dat je dan nep overkomt, want dat heeft die ander echt niet door. Zolang de achterliggende gedachte een mooie is (“Ik wil die baan krijgen omdat we daar beide beter van worden!”) ervaart je gesprekspartner je gedrag als prettig.

__________________________________________________________________________

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig om jezelf goed te presenteren, omdat je bijvoorbeeld niet goed weet waar jij in uitblinkt? Ik help je graag om daar antwoord op te krijgen met behulp van de TalentenSCAN. Klik hier voor meer informatie over de TalentenSCAN of neem contact met me op, dan kijk ik met je vraag mee en vertel je hoe ik daar bij kan helpen.

Mijn inspiratieverhalen en carrièretips rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn CarrièreBOOSTs

__________________________________________________________________________

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Organiseer een gesprek met potentiële werkgevers
• Presenteer je competenties met een STARR 
• Sterke vragen die je stelt in een (sollicitatie) gesprek
• Verhoog je scoringskans: volg je sollicitatie op
• 6 tips om sterk en sympathiek over te komen
Een selecteur heeft ook selectiestress (Carrière Column)

__________________________________________________________________________

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL

de star methode van W. Kraal en S. v.d. Heuvel

loopbaancoach Esther EsselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge

6 gedachtes over “Hoe verkoop ik mezelf in een sollicitatiegesprek?

 1. Ard Both zegt:

  Beste Esther,
  Ik ben werkzaam bij de Nationale Politie en ik wil gaan solliciteren naar een functie in een hogere schaal.
  Een tijdje geleden heb ook gesolliciteerd, maar omdat ik al wat ouder ben gaat het allemaal niet zo makkelijk, ik sloeg totaal de plank mis en voelde mij echt belabberd.
  Nu heeft de leiding, aangegeven dat iedereen mag reageren en dat men weer de STARR methode gaat toepassen. Nu ben ik een man die niet graag over zichzelf praat en heb daarom hulp nodig om beter en zeker van mijzelf tezijn.

  Kunt u mij misschien helpen om deze situatie onder controle tekrijgen?

  Met vriendelijke groet,
  Ard Both

 2. EsthersImpuls zegt:

  Beste Ard, met alle plezier help ik je daarbij. De STARR is – heb ik gemerkt – juist een prettige tool voor mensen die het lastig vinden om (positief) over zichzelf te praten. Vandaag (vrijdag) ben ik de hele dag verder weg. Kun je mij een mailbericht sturen zodat ik je persoonlijk kan bereiken en je wat suggesties toemail over hoe we dat samen aan kunnen pakken? En wil je in die mail aangeven waar je woont? Heb ik een beeld bij onze afstand en of we iets fysieks of telefonisch gaan doen..

  Hartelijke groet,
  Esther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s