Hoe kom ik van problemen af?

Het antwoord begint negatief: “Nou, niet. Problemen zullen er altijd zijn. Leg je d’r maar bij neer”. En dan komt de positieve draai: “Maar je hoeft er niet altijd zoveel last van te hebben als je nu ervaart. Sterker nog, ze zouden je nog wel eens groot voordeel kunnen opleveren.” De truc? Omdenken! Laat me je uitleggen hoe en wat…

hoe om ik hier uitStel je voor de aardigheid de volgende situatie even voor: je staat met je auto in de modder en wil er uit wegrijden. Je geeft gas en voelt dat de banden geen grip hebben. Wat doen negen van de tien mensen in die situatie? Harder gas geven! Gevolg? Ze zakken steeds dieper weg in de modder en draaien zich vast. Dit fenomeen noemen we Vastdenken.

Vastdenken is een manier van denken (“De banden moeten grip krijgen! Waarom krijgen die banden nou geen grip!”) waarbij onze eigen oplossing het probleem alleen maar verergert. Wij zijn met z’n allen meesters in Vastdenken. Berthold Gunster, de grondlegger van het Omdenken, vertelt prachtige verhalen (want o zo herkenbaar) waarin hij laat zien hoe wij iedere keer weer in die valkuil stappen. Gelukkig vertelt hij in zijn boeken en lezingen ook hoe we het ANDERS aan kunnen pakken.

Laten we gaan Omdenken
Tegenover Vastdenken staat Omdenken: een manier van denken waarbij je een probleem laat kantelen in een mogelijkheid. Je focust je niet op het OPLOSSEN van het PROBLEEM, maar bedenkt hoe je ANDERS met de SITUATIE om kunt gaan. Een mooie illustratie van de gedachtegang die daar aan ten grondslag ligt geeft Gunster in zijn boek ‘Huh?!’:
• de pessimist ziet het glas halfleeg
• de optimist ziet het glas halfvol
• de omdenker denkt: waar is de kraan?

Heb je een probleem wat relatief eenvoudig op te lossen is? Doe dat dan. Prima. Is het minder eenvoudig en gaat het je veel energie kosten om het op te lossen, zet dan het Omdenken in.

Wat is Omdenken?
ja maar omdenkenOmdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en dan bedenken wat je daar mee zou KUNNEN.

Een treffend voorbeeld dat ik Gunster hoorde vertellen: Groningen liep veel fietstoeristen mis door de sterke winden die over de open velden waaiden. Die harde wind en die open velden waren/zijn een werkelijkheid waar niets aan te veranderen is. Probleem? Niet meer toen iemand bedacht om ‘Met de wind mee-fietstochten’ te organiseren. Bij iedere ingeplande fietstocht werd de windrichting bepaald en vanuit dat gegeven de daadwerkelijke route uitgestippeld. Fantastisch, want wat is er nou heerlijker dan kilometers hard met de wind mee fietsen. Het werd een attractie op zich.

Waarom zou je?
Vastdenken kost (negatieve) energie. Omdenken geeft (positieve) energie, want het nodigt uit om creatief te zijn.

fokke en sukke hebben geen probleem

Hoe doe je dat dan – dat Omdenken?
Simpel gezegd: door een probleem niet te blijven zien als een probleem (fout! slecht! lastig!), maar als een situatie die je niet geeft wat je had gewenst.
Weet je, als je tegen een probleem aanloopt dat je niet kunt oplossen, dan is dat een feit waar het mee moet doen. Punt. Dat kan problematisch voelen, en dat is vervelend, maar het feit blijft een feit waar je het mee moet doen. Stop jezelf te verzetten tegen het feit. Accepteer dat het zo is – wat kun je anders? – want dan krijg je ruimte in je hoofd om het grotere geheel weer te zien. En zie je misschien dat er in of naast het probleem ook een mogelijkheid zit. Niet persé iets wat je specifieke probleem oplost, maar wat wél helpt om je oorspronkelijke doel te bereiken. En daar ging het je om, toch?

Omdenken – een truc of houding?
Ik noemde in het begin van dit artikel het Omdenken een truc. Ik ben namelijk van mening dat je het kunt leren. Tegelijkertijd ben ik ook van mening dat je er de meeste vruchten van plukt als je er je levenshouding van kan maken. Daar hoef je geen ‘positivo’ voor te zijn – dat kan in principe iedereen.
Laat je inspireren (en instrueren) door de vele aansprekende voorbeelden die Gunster deelt in zijn boeken, video’s en lezingen. Ik heb zelf de ‘Ja, maar.. Omdenkshow’ bijgewoond en kwam met een borrelend brein en kramp in mijn gezichtslachspieren weer thuis.

Het lijkt wel één groot reclameblok, dit loopbaan-artikel, voor Berthold Gunster en zijn ‘Ja,maar.. Omdenk’ producten. Dat komt puur voort uit mijn eigen enthousiasme over de positieve aanpak (positieve psychologie) en de praktische vorm die Gunster kiest in het bijzonder.

HULP NODIG?
Er is nog geen officiële ‘Ja, maar.. Omdenktraining’ die je kunt volgen – die schijnt in ontwikkeling te zijn. Tot die tijd kan ik je ook helpen met het ombuigen van een probleemgerichte naar een oplossingsgerichte houding. Interesse? Neem dan contact met me op, dan bekijken we hoe we daar vorm aan kunnen geven.

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Laat je ook informeren en inspireren door een kijkje te nemen op de websites van Ja-maar… en Omdenken of lees de boeken die Gunster schreef:

jamaar omdenken kaartspel Gunster Huh?! door Berthold Gunster
loopbaancoach Esther EsselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge

2 gedachtes over “Hoe kom ik van problemen af?

  1. marjan zegt:

    Na alle gebeurtenissen van de afgelopen weken kan ik hier volop mijn tanden in zetten. Omdenken… eigenlijk kan ik het heel goed, maar door het feit dat mijn zelfbeeld niet klopt maak ik het mezelf moeilijker dan nodig. Bedankt Esther voor het verhelderende en geruststellende gesprek gisteren, ik ga een 10 halen op zelfbeeldomdenken, dan komt de rest vanzelf!

  2. EsthersImpuls zegt:

    Hoewel dat makkelijker gezegd is dan gedaan, begint het wel met het te zeggen. Kijk vanuit een ander perspectief naar jezelf (wat gun ik je dat je kunt zien wat wij – je omgeving – bij je zien) en waardeer die talenten en vermogens. Daar word je zoveel rustiger en tevredener van.
    You go girl!

Reacties zijn gesloten.