Welke manager past het best bij je?

De klik tussen jou en je manager is van groot belang in een werkrelatie. Met welk type manager heb jij vermoedelijk de beste klik?

Hoe goed de samenwerking tussen twee mensen verloopt heeft alles te maken met hun karakters en gedrag. Wil jij tot je recht komen in je werk, dan helpt het als je een manager/leidinggevende hebt die past bij jouw persoonlijkheid. Is dat niet het geval – en je kunt niet onder hem of haar uit – dan kan het weten wát je in hem of haar mist aanleiding zijn om daar een gesprek over aan te gaan en te zoeken naar een oplossing.

Voor deze ontdekkingstocht maken we gebruik van het enneagram, het persoonlijkheidsmodel dat ons onderverdeelt in negen types mensen – ieder met zijn eigen gebruiksaanwijzing en behoeftes.  In Naar welk enneatype gedraag jij je op je werk? kun je bepalen op welk type jij het meeste lijkt. Weet je in welk hokje je jezelf zou plaatsen? Lees dan hieronder bij je voorkeurstype wat jij van een manager nodig hebt om goed en gemotiveerd te kunnen functioneren.

de perfectionist
Als Perfectionist werk je graag met een manager die net als jij gaat voor kwaliteit. Iemand die zich aan zijn woord houdt, eerlijk is en even toegewijd is als jijzelf. Via overleg en feedback ontdek je wat jouw manager wil en je bepaalt dan de ruimte die je zelf kunt invullen. Je wilt wel betrokken worden bij belangrijke zaken, zodat je kunt afstemmen waar je eigen ruimte ligt.

helper
Als Helper klik je het best met een manager die je waardeert en je persoonlijke aandacht geeft. Iemand met wie je een echt team vormt en die respect heeft voor jouw rol daarin. Jouw manager moet open staan voor jouw ideeën en je voor honderd procent vertrouwen.

hardewerker
Je bent een Winnaar en jouw ideale manager respecteert jou en omgekeerd. Een onderlinge klik is meegenomen. Zolang hij je goed informeert en jij openheid van zaken ervaart, staat niets een goede werkverhouding in de weg. Jouw ideale manager moet goed leiding kunnen geven. Vertrouwen en geloof in je kunnen zijn daarbij erg belangrijk.

romanticus
Als Romanticus werk je graag met een manager die laat zien dat hij of zij manager is. Iemand met kennis van zaken die enthousiast is, stevig in zijn schoenen staat en anderen weet te inspireren. Een duidelijk, helder iemand die anderen met respect behandelt. Zo’n manager geeft je vertrouwen waardoor jij je ideeën realistischer kan overbrengen op anderen.

waarnemer
Jouw ideale manager is specifiek, intelligent en duidelijk. Hij of zij moet jou als Waarnemer voldoende voorbereidingstijd en privacy geven. En de lijn moet logisch zijn. Afstandelijk leidinggeven vind je uitstekend. Waar je niet tegen kunt, is als iemand zaken opkropt, domheid en ongemanierdheid.

loyalist
Als Loyalist klik je goed met een oprechte, duidelijke en respectvolle manager. Hij of zij moedigt je aan, stuurt je de goede kant op en oppert ideeën over hoe je iets anders of beter zou kunnen doen. Als een manager je steunt en je gelijkwaardig en oprecht behandelt, ga je voor hem of haar door het vuur.

avonturier
Als Avonturier werk je graag met een manager die uitgaat van positieve kracht. Een daadkrachtig type dat je vertrouwt en dit laat blijken door je de vrije hand te geven.

baas 
Als Baas werk je graag met een manager die sterk is, zelfvertrouwen en lef heeft, maar ook oog heeft voor zwakkeren. Jouw manager moet bijdragen aan de ontwikkeling van de teamleden. Jouw ideale manager weet dat iemands zwakke kant ook zijn sterkste kant kan zijn.

bemiddelaar
Jij als Bemiddelaar houdt van een manager die rustig is en je in je waarde laat. Veeleisend is niet erg, als je maar niet onder druk wordt gezet. Je werkt optimaal als je manager positieve aandacht geeft en je uitdaagt jezelf te ontwikkelen.

En nu?
Als je uitkijkt naar een andere baan en op gesprek gaat bij een interessante organisatie, probeer dan tijdens dat gesprek te achterhalen wat je kan verwachten van de aansturing van je eventueel toekomstige manager. Past die bij je of verwacht je daarin te botsen?

Wil je meer plezier uit je huidige baan halen en heeft je huidige manager daar een negatieve invloed op? Organiseer dan een gesprek en vertel wat je van hem/haar nodig hebt om beter te kunnen functioneren. Hij/zij is daar ook bij gebaat en is wellicht in staat je daarin te voorzien. Zorg daarbij dat je zo concreet mogelijk toelicht wat je nodig hebt. Wie niet waagt, die niet wint.

Wil je meer betrouwbare kennis en zelfinzicht uit je enneagramtype halen en dat gebruiken voor je loopbaanplan, laat me dan een persoonlijke enneagramtest bij je afnemen. Neem contact met me op; ik leg je graag uit wat die test inhoudt en wat de kosten er van zijn.

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Laat je ook informeren en inspireren door deze boeken:

loopbaancoach Esther EsselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van Impuls – bureau voor persoonlijke groei. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge