Tips voor een pakkende motivatiebrief

Op sommige vacatures komen honderden reacties. Wat kun je doen om er desondanks uit te springen met je sollicitatiebrief en cv die je tegenwoordig vaak in een online formulier moet verwerken of uploaden?

Extreem opvallende kleuren of opmaakstijlen gebruiken in je brief lukt dan niet en ik ben er ook geen voorstander van, tenzij je in de creatieve of grafische wereld aan de slag wilt en het daar zou passen. In alle andere gevallen zorg je voor een mooie, rustige (dus lekker lees- en scanbare)  opmaak.

Het gaat om jou. Om wat jij te bieden hebt. In dit artikel geef ik je de 7 stappen waarmee je jezelf sterk en aantrekkelijk presenteert in je motivatiebrief.

 

stap 1: Zoek achtergrond informatie op

Het wordt gewaardeerd als je laat merken dat je oprecht geïnteresseerd bent in de vacature en het bedrijf. Zo geïnteresseerd, dat je in het bedrijf bent gedoken om aanvullende informatie te vinden. Over waar ze voor staan, wat ze belangrijk vinden, wat ze onlangs hebben meegemaakt..

Duik het internet op, spreek met mensen die het bedrijf kennen en verzamel zo relevante informatie die niet 1-2-3 uit de vacature kan worden gehaald. Wellicht tref je daar zaken die je nog enthousiaster maken om daar aan het werk te gaan. Dat kan je dan maar mooi meenemen in je motivatiebrief of later een sollicitatiegesprek.

 

stap 2: Bel het bedrijf voordat je de motivatie schrijft

Laat alvast van je horen door de vacature na te bellen. Stel tijdens dat gesprek interessante vragen. Bijvoorbeeld over de ontstaansreden van de vacature. Daarmee krijg je én extra informatie die je in je brief kan verwerken én je toont ook hiermee aan deze sollicitatie serieus te nemen. Over het hoe en waarom van die tip heb ik uitgebreid geschreven in ‘Zo maak je het verschil als je solliciteert‘. Lees het, pak je moed bij elkaar en doen!

eerst bellen

 

sTap 3: Open met een originele, warme zin

In de eerste seconden kun je iemand pakken of niet. De standaardopening ‘Naar aanleiding van uw advertentie in…” doet helemaal niets. “Gaan we weer..” denk je dan als lezer.

Anders wordt het als je in de eerste alinea enthousiasme laat voelen. Bijvoorbeeld door te openen met: “Een goede vriendin attendeerde me op de vacature … En gelukkig maar, want ik herken me er helemaal in.” of zoiets. Niet dat formele, afstandelijke, maar iets wat laat zien waar jouw enthousiasme zit.

Of je deelt hier al iets van de informatie die je hebt gelezen over het bedrijf. “Toen ik vorige week in dagblad X las over de maatschappelijke activiteiten die jullie onlangs hebben opgezet, dacht ik maar een ding: bij die organisatie wil ik werken!…” en dan maak je een bruggetje naar de vacature.

Met deze twee opties – er zijn er meer denkbaar – geef je een eigen kleur en gevoel aan je brief. Heel belangrijk!

 

sTap 4: vertel waarom je hier wilt werken

Dit is de alinea waarin je vertelt over je reden om te solliciteren. Je kunt kort iets vertellen over de reden waarom je weg wilt of moest bij je huidige of vorige werkgever. Dan voorkom je dat de lezer daar zelf invulling aan geeft.

Daarna vertel je in veel meer woorden waarom juist hier en in deze functie. Let daar bij op dat je niet teveel vanuit je eigen behoefte praat: “Uw werkgebied lijkt me zo interessant”, of “Ik wil me graag verder ontwikkelen”. Dat kunnen wel echte argumenten voor je zijn, maar als je die teveel noemt, dan lijkt het alsof je alleen maar komt halen. De lezer wil horen/voelen dat je graag iets in hun wereld wilt brengen.

Bijvoorbeeld: “Op uw website las ik over de waarde die u hecht aan […]. Mijn persoonlijke motto is : ” […]” dus u kunt zich er vast iets bij voorstellen hoezeer ik me in uw visie herken. Bij mijn huidige werkgever verandert de organisatie inrichting zo, dat ik mijn toegevoegde waarde daar niet meer voldoende kan leveren. Toen ik las over uw plannen voor de komende jaren en zag welke expertise u daar nog voor nodig had, zag ik mijn kans.”

 

stap 5: Benoem wat je aanspreekt in de functie

In de daaropvolgende alinea ga je een stap verder door in te zoomen op de beschreven functie. Pik uit de vacature omschrijving een of twee taken en/of verantwoordelijkheden die jou in het bijzonder aanspreken en vertel in je eigen woorden wat je daar mee hebt.

Vermijd zoveel mogelijk de woorden die ze in de vacature gebruiken en gebruik je eigen kreten om te laten zien dat je wel degelijk weet wat ze belangrijk vinden maar dat jij daar ook je eigen beeld en geluid bij hebt. En let ook hier weer op: praat naar de lezer toe, zodat hij/zij er eenvoudig uitpikt wat het hem/haar oplevert.

“[…] Ik heb een vergelijkbare verantwoordelijkheid op me genomen als vrijwilliger bij  […]. Ik ben daar succesvol in en haal daar veel voldoening uit en ik zou me graag vanuit een professionele rol willen inzetten om ook binnen uw organisatie de klantgerichtheid te vergroten.”

 

stap 6: Laat zien wat jou zo geschikt maakt

Tot slot pak je de gelegenheid om te benoemen wat jou zo geschikt maakt voor deze functie. Waar je raakvlakken liggen en waar je de win-win ziet. Je kunt hier een vereenvoudigde STAR gebruiken; een kort verhaaltje waarin je illustreert welk succes je in het verleden hebt geboekt dat voor deze organisatie en in deze rol van waarde is. Lees hoe je een STAR maakt in ‘Presenteer je competenties met een STAR‘.

starr schrijven

 

stap 7: Rond vriendelijk en persoonlijk af

Met persoonlijk denk ik vooral aan: niet te formeel en te hol. Zeg gewoon lekker dat je hoopt je motivatie toe te kunnen lichten in een persoonlijk gesprek en begroet dan met een vriendelijke groet. “Hoogachtend” is een woord wat niet meer van deze tijd is, ook al zit het nog zo ingebakken in je brein..

Sterkte met schrijven!

__________________________________________________________________________

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig om jezelf goed te presenteren, omdat je bijvoorbeeld niet goed weet waar jij in uitblinkt? Ik help je graag om daar antwoord op te krijgen met behulp van de TalentenSCAN. Klik hier voor meer informatie over de TalentenSCAN of neem contact met me op, dan kijk ik met je vraag mee en vertel je hoe ik daar bij kan helpen.

sollicitatiedokterOf kijk eens op de website van Perry Kroes (Sollicitatiedokter.nl). Hij geeft uitgebreid advies bij het schrijven van sollicitatiebrieven en het opstellen van aansprekende CV’s. Een mooie aanvulling op de eerste hulp die je hier in de loopbaanbieb vindt. Klik hier als je Perry’s artikelen over sollicitatiebrieven wilt lezen.

__________________________________________________________________________

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Presenteer je competenties met een STARR 
• Sterke vragen die je stelt in een (sollicitatie) gesprek
• Verhoog je scoringskans: volg je sollicitatie op
• 6 tips om sterk en sympathiek over te komen
Een selecteur heeft ook selectiestress (Carrière Column)

__________________________________________________________________________

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL

de star methode van W. Kraal en S. v.d. Heuvel

 

loopbaancoach Esther EsselbruggeEsther is loopbaancoach en eigenaar van LoopbaanIMPULS. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge

Een gedachte over “Tips voor een pakkende motivatiebrief

Reacties zijn gesloten.