Twitter basic: schrijf een @#tweet

Twitter lijkt wel een heel eigen taal te hebben. Als je geen ervaring hebt met Twitter, dan is het soms lastig om te begrijpen wat er gezegd wordt. Daarom leg ik je in dit artikel uit hoe je berichten plaatst mee en neem je mee in het jargon.

Als je iets aan je volgers wilt vertellen, dan plaats je een bericht/tweet en let daarbij op:

1. de lengte van het bericht
Je bericht mag uit maximaal 140 tekens (inclusief spaties) bestaan. Je kunt wel verlengen, maar in de praktijk lezen maar weinigen dat wat ze niet in eerste oogopslag kunnen zien. Wil je dat je bericht doorgestuurd wordt, houd je dan aan maximaal 120 tekens, dan kan de naam van de ‘doorstuurder’ er nog voor zonder dat het ten koste gaat van je eigen tekst.

2. je schrijfstijl en taalgebruik
Bedenk je hoe wilt overkomen en welke taal daarbij past. Zorg in ieder geval dat je geen spelfouten maakt. Dat staat zo onprofessioneel! De toon op Twitter is doorgaans informeel.

tweet3. benadrukken belangrijke woorden
Zorg er voor dat je woorden waar je op gezocht/gevonden wilt worden accentueert met een # (hashtag). Als ik tweet over mijn vakgebied, loopbaancoaching, dan zet ik daar een # voor (aan elkaar vast: #loopbaancoaching). Zo springt dat woord er visueel meer uit en kan er door een zoekmachine op gezocht worden. Twitteraars die een zoekopdracht hebben gemaakt voor het woord loopbaancoaching, omdat ze daar alles over willen lezen, krijgen dan automatisch mijn tweet te zien. Of ze me nou volgen of niet.

4. stuur af en toe een foto mee
Als je een foto mee wilt sturen met je bericht, dan zijn er verschillende applicaties die je daarvoor kunt gebruiken, zoals Twitpic. Deze applicatie legt zichzelf prima uit.

5. bespaar tekenruimte door een verkort internetadres als link mee te sturen
Een lang internetadres (http://persoonlijke..) neemt veel tekens in beslag. Je kunt op applicaties als Bit.ly het internetadres invoeren en daar een verkorte versie van maken. Die kopieer je vervolgens in je tweet en zo heb je meer ruimte over voor je eigen tekst. Het enige nadeel is dat mensen dan niet in 1 oogopslag zien waar ze naartoe geleid worden. Als je twittert vanuit Tweetdeck (meer hierover in Twitter verdieping: netwerk opbouwen) dan verkort dat programma een lang http:// adres uit zichzelf.

Kun je met deze uitleg vanaf nu door de kleuren en tekens hieronder heen lezen?

gevulde tweet

HULP NODIG?
Spreekt het bovenstaande je aan maar vind je het lastig te vertalen naar je eigen situatie? Neem dan contact met me op, dan bekijk ik met je wat ik daarin voor je kan betekenen.

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
• Profileer jezelf op Twitter
• Twitter basic: account aanmaken
• Twitter basic: reageer op @#tweets
Twitter verdieping: volgen en gevolgd worden
• Twitter verdieping: aantrekkelijk gedrag

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Laat je ook informeren en inspireren door deze boeken:

hoe je goed gevonden wordt - Tom Scholte twitter werkt - Fiona Stoop Ontdek twitter - M. van der Have

REAGEREN
Heb je een aanvullende tip? Of een ervaring waar anderen van mogen profiteren? Reageer dan in het veld hieronder. Ik ben erg benieuwd en hoor graag van je!

loopbaancoach Esther Esselbrugge Esther is loopbaancoach en eigenaar van Impuls – bureau voor persoonlijke groei. Zij helpt je de meest bevlogen versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan.
Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden.
Meer over Esther Esselbrugge

4 gedachtes over “Twitter basic: schrijf een @#tweet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s